top of page
Yoga Studio_edited_edited.jpg

"Marina creëert een gastvrije stilte waarin ik me kan settelen en mezelf weer kan ontmoeten. De stroom van de les was precies goed voor mij. Sinds ik nieuw was, is Marina attent en ondersteunend geweest, waardoor ik de ruimte kreeg om mijn eigen ritme. Ik waardeer echt de ruimte die ze geeft om ieder van ons naar ons eigen lichaam te laten luisteren. Zeker een aanrader voor het verminderen van stress en vermoeidheid. Ik voelde me grondig verjongd."

Sharon

Wekelijkse lessenrooster  

in HOME OF ZEN

 

Velperweg 95, in Arnhem

Restorative Gentle Yoga

Maandag 20.30 -21.45\

Restorative Gentle Yoga

 Woensdag  09.00- 10.15

Restorative Gentle Yoga

Vrijdag 09.00- 10.15 

Bouwstenen van Zachte Herstellende Yoga

Mindful Embodied Hatha Yoga  

Mindfulness is een veelgebruikte term die zijn wortels heeft in het boeddhisme en betekent dat je je van moment tot moment bewust bent van je gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en de omgeving. Embodiment is een staat van volledig aanwezig zijn en verbonden zijn met je lichaam. Ook wel 'embodied awareness' genoemd, dit is een oefening die je helpt een staat van volledige verbinding met je lichaam te ervaren, een staat waarin je je aanwezig en een geheel voelt. Embodied Awareness is een term die wordt gebruikt op het gebied van somatische psychotherapie, somatische bewegingseducatie en dans. Mindfulness en belichaming zijn een belangrijk onderdeel van Zachte Herstellende yoga. Tijdens mijn lessen oefenen we met het bewust maken van elke pose. We gaan dieper in op de gewaarwordingen van lichaam en adem. Dat betekent langzamer gaan en langer in elke pose blijven. Deze benadering van yoga heeft een diepgaand onmiddellijk effect op je mentale en emotionele toestand.

Herstellende yoga  

Herstellende yoga is een langzame en zachte vorm van yoga die de bedoeling heeft om je in een diepe staat van ontspanning en rust te brengen. Ik gebruik verschillende rekwisieten zoals dekens, bolsters en blokken om het lichaam te ondersteunen in verschillende yogahoudingen, waardoor het hele systeem in een diep ontspannen toestand kan komen. In deze houdingen zijn heeft een verjongend effect op lichaam en geest, omdat het je in staat stelt om van een vecht-en-vluchtreactie af te vallen in het parasympathische zenuwstelsel, wat de zogenaamde "ontspanningsreactie" veroorzaakt, waardoor je lichaam kan genezen en zichzelf volledig vernieuwen.

Ademwerk

Ademwerk is een essentieel onderdeel van Zachte Herstellende yogalessen. We passen ademwerk toe met de bedoeling het mentale, fysieke en spirituele welzijn te verbeteren. Er zijn veel vormen van ademwerktherapie waarbij bewust en gestructureerd ademhalen. Ademwerk bevordert diepe ontspanning en helpt je je energieker te voelen. In Zachte Herstellende yoga is elke pose een verkenning. Door mindfulness en belichaamd bewustzijn creëer je meer verbindingen tussen je adem en je lichaam. Je leert blokkades in het lichaam te herkennen en los te laten. Hiermee leer je je natuurlijke adem te herkennen en vrij te maken.  

 

Triggerpoint-ballen  

Bij Zachte Herstellende yogalessen gebruik ik yogaballen van verschillende maten, zoals reflexballen en softballen.

Yogaballen helpen triggerpoints te masseren en spanning in het lichaam los te laten. Reflexballen zijn kleine balletjes met stevige stekels. Ze worden vaak gebruikt bij sensorische therapie, ontspanningsoefeningen en massage. In mijn lessen gebruiken we ze als therapeutisch massagemiddel dat zich richt op de triggerpoints van het lichaam. Kleine en middelgrote yogaballetjes helpen de spanning in het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, los te laten; weefselveerkracht op te bouwen en spanning loslaten van het lichaam zoals in de nek, schouders, onderrug, heupen, benen en voeten.

Werken met yogaballen voelt als een diepe zelfmassage.

Meditatie

Er zijn eindeloze onderzoeken gedaan naar de voordelen van meditatie op onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat meditatie ons kan helpen om beter om te gaan met negatieve gevoelens en emoties. Hoewel er vele vormen van meditatie zijn, is het uiteindelijke doel een gevoel van ontspanning en innerlijke rust, wat de geestelijke gezondheid kan verbeteren. In Zachte Herstellende yogaelessen leren we om ons diep te concentreren op de sensaties van het lichaam. Aanwezig zijn, de ademhaling observeren, bewust worden en in verbinding staan met je lichaam zijn enkele basiscomponenten van meditatie die een essentieel onderdeel vormen van elke Zachte herstellede yogales.

Oorsprong van Somatische werk in yoga

"Een somatische beweging is over het algemeen een beweging die bewust wordt uitgevoerd met de bedoeling zich te concentreren op de interne ervaring van de beweging in plaats van op het uiterlijk of het resultaat van de beweging. Bewegingen worden langzaam uitgevoerd, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Werken op deze manier kan het lichaam en, belangrijker nog, het menselijke zenuwstelsel dat onze houding en beweging regelt, nieuwe manieren van bewegen leren. 

Somatische yoga, ontwikkeld door Thomas Hanna in de jaren 70, werd sterk beïnvloed door de methoden van Moshe Feldenkrais – een pionier op het gebied van de Feldenkrais-methode, die wordt gebruikt om het menselijk functioneren te verbeteren door het zelfbewustzijn door beweging te vergroten. Bovendien, eerdere methoden zoals de Alexandertechniek, ontwikkeld aan het begin van de eeuw, hielp de evolutie van deze praktijk te verbeteren. Bonnie Bainbridge Cohen pionier van de somatische disciplines en de grondlegger van het Body-Mind Centering-systeem ontwikkelde het verder en creëerde een nieuwe vorm in het begrijpen van Somatic Movement in relatie tot yoga. Donna Farhi heeft haar eigen lerarenopleiding waarin ze de leer van yoga en somatische beweging combineert.  

Yoga die ik lesgeef, is een mix van Somatic Movement en traditionele yoga die ik in de loop der jaren heb gestudeerd en beoefend met enkele van deze leraren. Het werk van Bonnie Bainbridge Cohen - Body Mind Catering, evenals Feldenkrais, Alexandertechniek, Embodied movement, Embodied awareness, Somatic Movement, Experimental Anatomy is een onderdeel geweest van mijn coaching opleiding bij de Instituut voor Somatische Bewegingsstudies in Amsterdam, (NL).  In een training met Donna Farhi, (NZ), ik heb geleerd deze diepgaande transformatieve therapeutische vaardigheden toe te passen op de beoefening van yoga."

yoga studio zen 3.jpg

Wat houdt de les in ?  

bottom of page