top of page

Over Marina

Beach Waves_edited.jpg
Beach Waves_edited.jpg
Image by Jan Kopřiva

Marina Trisic is yogadocent, somatische lichaamswerker en hedendaagse kunstenaar die in haar werk een diep streven naar transformationeel leven integreert.

Met meer dan 20 jaar professionele ervaring in yoga heeft ze haar unieke mix ontwikkeld. Met Zachte Somatische en Herstellende yogalessen en workshops helpt zij mensen om dieper in contact te komen met hun authentieke zijn.

Naast haar yogaprogramma biedt ze ook Klankbeleving Ligconcerten en evenementen op maat aan evenals privé mini-retraites en Holistische Energetische massages in haar praktijk in Arnhem. Diep geïnspireerd door wereldmuziek, maar ook geïmproviseerde en intuïtieve zang heeft ze twee CD's uitgebracht: Ballades of The East en Earth Chants. Haar muziek is te vinden via alle grote online winkels zoals iTunes, Spotify, Bandcamp, CDBaby en Amazon. 

DBE_1967.jpg
DBE_1977.jpg

Mijn aanpak  

"Ik ben gecertificeerd yogadocent aan het Iyengar Instituut in Amsterdam en gecertificeerd Somatisch Beweging Coach en Somatisch lichamswerker. Mijn achtergrond in lichaamswerk en diverse dans, beweging en stem disciplines hebben een grote invloed gehad op haar begrip en de manier waarop ik lesgeef. De primaire focus van mijn werk is gericht op diepe ontspanning, bewuste natuurlijke ademhaling en het loslaten van spanningen in lichaam en geest. Naar mijn mening zijn dit noodzakelijke, maar vergeten prioriteiten van het moderne leven. Het tempo van Zachte Herstellende Yoga is laag. Dit biedt de mogelijkheid om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en zo diepgewortelde spanningen in het lichaam te leren herkennen en los te laten. Zachte, langzame, bewuste beweging is een essentieel onderdeel van deze lessen. Door het lichaam bewust te bewegen en de zogenaamde 'Somatic Movement'-aanpak te gebruiken, kunnen we dieper in elke yogahouding duiken. Daarnaast omvat deze form van beoefening zachte en herstellende yogahoudingen. Deze yogabeoefening bevordert precisie en helpt zo een gevoel van 'gecentreerd zijn' te ontwikkelen en moeiteloos en gemakkelijk te bewegen."

Oorsprong van Somatische Werk in Yoga

 

Een somatische beweging is over het algemeen een beweging die bewust wordt uitgevoerd met de bedoeling zich te concentreren op de interne ervaring van de beweging in plaats van op het uiterlijk of het resultaat van de beweging. Bewegingen worden langzaam uitgevoerd, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Werken op deze manier kan het lichaam en, belangrijker nog, het menselijke zenuwstelsel dat onze houding en beweging regelt, nieuwe manieren van bewegen leren. 

Somatische yoga, ontwikkeld door Thomas Hanna in de jaren 70, werd sterk beïnvloed door de methoden van Moshe Feldenkrais – een pionier op het gebied van de Feldenkrais-methode, die wordt gebruikt om het menselijk functioneren te verbeteren door het zelfbewustzijn door beweging te vergroten. Bovendien, eerdere methoden zoals de Alexandertechniek, ontwikkeld aan het begin van de eeuw, hielp de evolutie van deze praktijk te verbeteren. Bonnie Bainbridge Cohen pionier van de somatische disciplines en de grondlegger van het Body-Mind Centering-systeem ontwikkelde het verder en creëerde een nieuwe vorm in het begrijpen van Somatic Movement in relatie tot yoga. Donna Farhi heeft haar eigen lerarenopleiding waarin ze de leer van yoga en somatische beweging combineert.  

Yoga die ik lesgeef, is een mix van Somatic Movement en traditionele yoga die ik in de loop der jaren heb gestudeerd en beoefend met enkele van deze leraren. Het werk van Bonnie Bainbridge Cohen - Body Mind Catering, evenals Feldenkrais, Alexandertechniek, Embodied movement, Embodied awareness, Somatic Movement, Experimental Anatomy is een onderdeel geweest van mijn coaching opleiding bij de Instituut voor Somatische Bewegingsstudies in Amsterdam, (NL).  In een training met Donna Farhi, (NZ), ik heb geleerd deze diepgaande transformatieve therapeutische vaardigheden toe te passen op de beoefening van yoga.

Yoga als mijn pad  

Mijn diensten

more 21.jpg

Mijn muziek 

AD22FE38-BDF4-4C7E-B041-6DC1ADD1DAE2.png
Martris.jpg

Ambient muziek met drum, stem, natuurgeluiden en ASMR van Martris

in samenwerking met geluidskunstenaar Sharon Stewart. Dit is muziek voor stressvermindering, ontspanning ...

Ballades of the East, originele muziek van Martris, in samenwerking met pianist en componist Rudjer Glavurtic, is een set contemplatieve Wereldmuzieknummers met piano en stem...

bottom of page