top of page
11062b_622a8927efc1489791336681e56363bb~

"Marina creëert een gastvrije stilte waarin ik me kan settelen en mezelf weer kan ontmoeten. De stroom van de les was precies goed voor mij. Sinds ik nieuw was, is Marina attent en ondersteunend geweest, waardoor ik de ruimte kreeg om mijn eigen ritme. Ik waardeer echt de ruimte die ze geeft om ieder van ons naar ons eigen lichaam te laten luisteren. Zeker een aanrader voor het verminderen van stress en vermoeidheid. Ik voelde me grondig verjongd."

Sharon

Wekelijkse lessenrooster  

in HOME OF ZEN

 

Velperweg 95, in Arnhem

Restorative Gentle Yoga

Maandag 20.30 -21.45\

Restorative Gentle Yoga

 Woensdag  09.00- 10.15

Restorative Gentle Yoga

Vrijdag 09.00- 10.15 

Deze yogalessen richten zich op diepe ontspanning, energieherstel, natuurlijke ademhaling en het loslaten van fysieke spanningen. Het tempo van de les is langzamer, wat je de mogelijkheid geeft om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en daardoor diepgewortelde spanningen in het lichaam te herkennen en los te laten.

In de Restorative Gentle yogalessen besteden we veel aandacht aan de essentiële yoga-principes zoals houding, ademhaling, flexibiliteit en kracht. Door het lichaam bewust te bewegen en de zogenaamde 'Somatic Movement'-benadering te gebruiken, kunnen we dieper in elke yogahouding duiken. Daarnaast omvat Restorative Gentle Yoga beoefening zachte en herstellende yogahoudingen. Ter ondersteuning gebruik ik verschillende fysiotherapieballen. Denk hierbij aan  kleine/grote fysioballen en triggerpoint-ballen.

In mijn lessen gebruiken we ze als therapeutisch massagemiddel dat zich richt op de triggerpoints van het lichaam. Yogaballen helpen spanning in het bindweefsel los te laten, weefselveerkracht op te bouwen en spanning los te laten. Je krijgt een reeks yogahoudingen aangeleerd die zachte, vloeiende lichaamsbewegingen aanmoedigen. Deze yogalessen zijn een
ideale balans tussen traditionele hatha yoga-oefeningen en herstellende yoga beoefening.

 

Restorative Gentle Yoga : Voor wie?

 

Deze yogalessen zijn ideaal voor iedereen die wil beginnen met yoga,  die herstellende is van langdurige of kortdurende blessures en die opgehoopte fysieke spanningen als gevolg van dagelijkse werkdruk en overbelasting wil loslaten. Deze yogalessen zijn ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige en krachtige yogabeoefening die past bij hun eigen persoonlijke lichaam en behoeften. Voor iedereen die op een veilige en geconcentreerde manier de essentiële yogaprincipes wil leren en voor iedereen die gewoon een betere verbinding met zijn lichaam wil vinden.

Restorative Gentle Yoga lessen

Bouwstenen van Restorative Gentle Yoga lessen:

Mindful Embodied Hatha Yoga  

Mindfulness is een veelgebruikte term die zijn wortels heeft in het boeddhisme en betekent dat je je van moment tot moment bewust bent van je gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen en de omgeving. Embodiment is een staat van volledig aanwezig zijn en verbonden zijn met je lichaam. Ook wel 'embodied awareness' genoemd, dit is een oefening die je helpt een staat van volledige verbinding met je lichaam te ervaren, een staat waarin je je aanwezig en een geheel voelt. Embodied Awareness is een term die wordt gebruikt op het gebied van somatische psychotherapie, somatische bewegingseducatie en dans. Mindfulness en belichaming zijn een belangrijk onderdeel van Restorative Gentle Yoga. Tijdens mijn lessen oefenen we met het bewust maken van elke pose. We gaan dieper in op de gewaarwordingen van lichaam en adem. Dat betekent langzamer gaan en langer in elke pose blijven. Deze benadering van yoga heeft een diepgaand onmiddellijk effect op je mentale en emotionele toestand.

Herstellende yoga  

Herstellende yoga is een langzame en zachte vorm van yoga die de bedoeling heeft om je in een diepe staat van ontspanning en rust te brengen. Ik gebruik verschillende rekwisieten zoals dekens, bolsters en blokken om het lichaam te ondersteunen in verschillende yogahoudingen, waardoor het hele systeem in een diep ontspannen toestand kan komen. In deze houdingen zijn heeft een verjongend effect op lichaam en geest, omdat het je in staat stelt om van een vecht-en-vluchtreactie af te vallen in het parasympathische zenuwstelsel, wat de zogenaamde "ontspanningsreactie" veroorzaakt, waardoor je lichaam kan genezen en zichzelf volledig vernieuwen.

Ademwerk

Ademwerk is een essentieel onderdeel van Restorative Gentle Yoga lessen. We passen ademwerk toe met de bedoeling het mentale, fysieke en spirituele welzijn te verbeteren. Er zijn veel vormen van ademwerktherapie waarbij bewust en gestructureerd ademhalen.  Ademwerk bevordert diepe ontspanning en helpt je je energieker te voelen. In Restorative Gentle Yoga is elke pose een verkenning. Door mindfulness en belichaamd bewustzijn creëer je meer verbindingen tussen je adem en je lichaam. Je leert blokkades in het lichaam te herkennen en los te laten. Hiermee leer je je natuurlijke adem te herkennen en vrij te maken.  

 

Triggerpoint-ballen  

Bij Restorative Gentle Yoga lessen gebruik ik yogaballen van verschillende maten, zoals reflexballen en softballen.

Yogaballen helpen triggerpoints te masseren en spanning in het lichaam los te laten. Reflexballen zijn kleine balletjes met stevige stekels. Ze worden vaak gebruikt bij sensorische therapie, ontspanningsoefeningen en massage. In mijn lessen gebruiken we ze als therapeutisch massagemiddel dat zich richt op de triggerpoints van het lichaam. Kleine en middelgrote yogaballetjes helpen de spanning in het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, los te laten; weefselveerkracht op te bouwen en spanning loslaten van het lichaam zoals in de nek, schouders, onderrug, heupen, benen en voeten.

Werken met yogaballen voelt als een diepe zelfmassage.

Meditatie

Er zijn eindeloze onderzoeken gedaan naar de voordelen van meditatie op onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat meditatie ons kan helpen om beter om te gaan met negatieve gevoelens en emoties. Hoewel er vele vormen van meditatie zijn, is het uiteindelijke doel een gevoel van ontspanning en innerlijke rust, wat de geestelijke gezondheid kan verbeteren. In Restorative Gentle Yoga lessen leren we om ons diep te concentreren op de sensaties van het lichaam. Aanwezig zijn, de ademhaling observeren, bewust worden en in verbinding staan met je lichaam zijn enkele basiscomponenten van meditatie die een essentieel onderdeel vormen van elke Restorative Gentle Yoga les.

bottom of page